NIEUWlarocheposay.be maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Bij het maken van geen keuze, wordt er vanuit gegaan dat u akkoord bent met de cookies.
CHECKING YOUR BEAUTY SPOTS
AND THOSE OF YOUR LOVED ONES,
IT'S AS EASY AS ABCDE.
 • as ASYMMETRY
 • as IRREGULAR
  BORDERS
 • as COLOR
 • as DIAMETER
 • as EVOLUTION
DOWNLOAD DE ABCDE-METHODE

WAT IS HUIDKANKER PRECIES?

Huidkanker kan diverse vormen aannemen, met verschillende graden van ernst. Grosso modo zijn er drie types laesies waarop je moet letten:

 • Actinische keratose en zonnekeratose: deze veel voorkomende huidbeschadigingen zijn geen huidkanker. Het gaat om ruw aanvoelende, schilferende plekjes die de neiging hebben om te recidiveren. Ze ontstaan door langdurig en herhaaldelijk zonnen en geven aan dat de natuurlijke weerstand van de huid tegen de zon en UV-straling uitgeput is geraakt. Ze kunnen wel leiden tot huidkanker.
 • Carcinomen: vormen 90% van de huidkankers en worden hoofdzakelijk veroorzaakt door frequente en herhaaldelijke blootstelling aan de zon als volwassene. Als ze op tijd worden opgemerkt, kunnen ze met succes worden behandeld want ze groeien traag. Carcinomen komen vaak in het gezicht voor en als te lang wordt gewacht met een behandeling kunnen ze lelijke littekens veroorzaken. Vandaar het belang om bij twijfel een dermatoloog te raadplegen.
 • Melanoom: een kwaadaardige tumor. Dit is de gevaarlijkste vorm van huidkanker, want hij kan levensbedreigend zijn. Een melanoom duikt op als gevolg van korte, intensieve zonblootstellingen (het soort blootstellingen die verbranding veroorzaken). Melanomen zijn bruine of zwarte vlekjes die zich vormen op een gezonde huid. In 35% van de gevallen ontwikkelt een melanoom zich uit een reeds bestaande moedervlek. Vroegtijdige diagnose en behandeling leiden meestal tot volledige genezing. Het is dan ook van vitaal belang om naar een dermatoloog te stappen als je een verdacht vlekje opmerkt.

KUNSTMATIGE UV-STRALING: EEN VEILIGE MANIER VAN BRUINEN?

Het bruin worden van de huid is een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen UVB-straling. Zonnebanken maken echter gebruik van UVA-stralen, die nauwelijks verbranding veroorzaken en dus verraderlijker zijn. UVA-stralen geven je een "nep" kleurtje, maar zijn ook verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en doen het risico op huidkanker toenemen.

GOEDE GEWOONTEN VOOR VEILIG ZONNEN

 • Blijf uit de zon tijdens de uren waarop ze op haar hoogtepunt staat: 50 tot 70% van de huidkankers zijn toe te schrijven aan te veel UVB- en UVA-straling.
 • Behoed kinderen voor te veel zon: 80% van de huidschade door de zon treedt op vóór de leeftijd van 18 jaar. Zonneschade opgelopen van de kindertijd tot de volwassen leeftijd kan leiden tot de ontwikkeling van huidkanker.
 • Gebruik zonneproducten die een zeer hoge bescherming tegen zowel UVB als UVA bieden, vergeet niet om de twee uur opnieuw te smeren, en draag een zonnebril en een hoofddeksel.
 • Raadpleeg een dermatoloog als je een verdachte huidafwijking of een verandering in een moedervlek vaststelt. Blijf tussen bezoeken aan de dokter door alert door zelf je huidvlekken te controleren met behulp van de Mole Checker!

CIJFER

90%van de huidkankers zijn te genezen
als ze op tijd worden behandeld*.
* Syndicat National des Dermatologues-Vénérologues (Franse beroepsvereniging van dermatologen en venerologen), 3/10/2008.