Achtergrondinformatie

Haarroos, een verschijnsel van zowel inflammatoire als bacteriële aard

Haarroos last van roos

Haarroos wijst op een bacteriële ontsteking aan de hoofdhuid. Die veroorzaakt een versnelde celvernieuwing. De dode cellen gaan dan samenklonteren tot ontsierende hoopjes, die schilfertjes worden genoemd. Door aangepaste verzorging en de juiste leefhygiëne is het mogelijk de hoofdhuid weer zuiver te krijgen.

Symptomen

Een versnelde celvernieuwing

Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van bepaalde factoren kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend. Er zijn twee types haarroos of schilfertjes: 

  • droge schilfertjes: die zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne "sneeuw" op de schouders.
  • vette schilfertjes: die zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.
De schilfertjes gaan soms gepaard met irritatie en jeuk.

Oorzaken

De oorzaak is een microscopische schimmel

De grote boosdoener bij haarroos is een microscopische schimmel, die Malassezia wordt genoemd. Als deze schimmel gaat woekeren, leidt dit tot een ontsteking. Als reactie daarop gaat de hoofdhuid overmatig afschilferen.De proliferatie van deze schimmel kan in de hand worden gewerkt door diverse factoren:

  • externe factoren: vocht, te vaak brushen, agressieve producten, hard water…
  • inwendige factoren: stress, een verstoord hormonaal evenwicht, onevenwichtige voeding,…
Zo ontstaat een heuse vicieuze cirkel, waarbij de jeuk en de irritatie op hun beurt de afschilfering en de ontwikkeling van Malassezia in stand houden. Daarnaast kunnen ook bepaalde ziekten zoals psoriasis gepaard gaan met schilfervorming. Die moeten dan worden behandeld.

Behandelingen

Hoe wordt haarroos behandeld?

4.1 Le point sur # 1_illu 1

Shampoos tegen haarroos vormen een efficiënte oplossing tegen schilfertjes. Hun formule is erop gericht de proliferatie van de micro-organismen die leiden tot haarroos, stop te zetten. Ze kunnen ook helpen om de schilfers los te maken met behulp van exfoliërende bestanddelen.Om recidieven te voorkomen is het daarnaast aan te raden:

  • aangepaste, niet-agressieve verzorgingsproducten te gebruiken die de hoofdhuid respecteren
  • geen agressieve behandelingen en producten te gebruiken, die het haar brozer maken
  • een goede leefhygiëne aan te nemen, met een evenwichtig voedingspatroon
Als de haarroos blijft aanhouden, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles