3 vragen aan een expert

De behandeling moet aangepast zijn aan de verschillende types haarroos

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_3questions_default.jpg

Schilfertjes zijn ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid. Wanneer dit gepaard gaat met irritatie van de hoofdhuid en jeuk, vormt dit een frequent motief tot consultatie. Wat moet men doen om er vanaf te komen? Het advies van een dermatoloog.

Zijn er verschillende vormen van haarroos?

Op een niet-vette hoofdhuid zijn de schilfertjes droog, klein, fijn, wit van kleur en komen ze gemakkelijk los.

Ze zijn zichtbaar op donkere kleding. Bij sterkere seborroe worden ze groter, dikker en kleven ze onderaan het haar aan de hoofdhuid. Ze kunnen ook gepaard gaan met jeuk. In het ergste geval ontwikkelt er zich seborroïsche dermatitis aan de hoofdhuid, die gepaard gaat met roodheid, vooral aan de haarrand.

Welke behandeling stelt u voor?

Ik leg eerst even het mechanisme van haarrroos uit:

een bepaalde schimmel, Pityrosporon Ovale, die van nature voorkomt aan de haarfollikels, gaat zich te sterk ontwikkelen en veroorzaakt een ontsteking en te sterke afschilfering. Ik raad daarom aan om regelmatig een keratolytische en schimmelwerende shampoo te gebruiken (lipofiel keratolytisch bestanddeel LHA™, piroctone-olamine). Bij ernstigere vormen schrijf ik schimmelwerende lotions voor  (ketoconazol, ciclopiroxolamine). Soms ga ik de ontsteking tegen met een korte lokale behandeling met dermocorticoïden. In elk geval moet de behandeling aangepast zijn aan het type haarroos.

Welke adviezen geeft u uw patiënten?

Ze moeten een goede antiroosshampoo kiezen.

Die moet van goede cosmetische kwaliteit zijn om het haar niet uit te drogen, maar ook efficiënt én zacht te werk gaan. Hij mag niet al te sterk ontvetten om een toename van de seborroe te vermijden (reactionele seborroe). Men moet een antiroosshampoo minstens 5 minuten laten inwerken om de actieve bestanddelen optimaal hun werk te laten doen. In alle gevallen is ook een onderhoudsbehandeling vereist om recidieven te voorkomen.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles