3 vragen aan een expert

Ik wil benadrukken dat het noodzakelijk is om acne juvenilis regelmatig op te volgen

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_3questions_default.jpg

Acne juvenilis duikt op in de puberteit, bij nagenoeg 80% van de tieners. De huid van het gezicht en vaak ook de rug wordt vet en de poriën raken verstopt. Dit gaat gepaard met opstoten van rode (papels) en witte puistjes (pustels). Hoe komt men er vanaf? Het antwoord van een dermatoloog.

Wat zijn de kenmerken van acne bij de adolescenten die u op consultatie krijgt?

Niet alle adolescenten hebben dezelfde vorm van acne.

Soms gaat het om enkele occasionele puistjes, maar soms ook om talloze, grote en goed zichtbare puisten. Dit heeft een invloed op hun gemoedstoestand, vooral ook omdat acne die niet wordt behandeld, vele jaren kan aanhouden. Onze jonge patiënten "mishandelen" hun puistjes vaak, wat littekens kan veroorzaken. De intensiteit verschilt naargelang van de periode van het jaar. In de herfst heeft men vaak meer last van acne.

Welke behandelingen stelt u voor?

Ik leg mijn patiënten uit wat acne precies is, zodat ze het doel van de behandelingen beter begrijpen,

en ik druk hen op het hart dat een regelmatige opvolging noodzakelijk is. Ik schrijf lokale behandelingen voor om de vorming van zwarte puntjes tegen te gaan (retinoïden) en bepaalde bacteriën aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor ontstekingspuistjes (benzoylperoxide). Vaak is ook een orale behandeling (antibiotica) nodig voor een beter resultaat. Bij zeer intense en hardnekkige vormen stel ik een behandeling met Isotretinoïne voor.

Zijn er behandelingen die u uitvoert in uw medisch kabinet?

Er kan sprake zijn van zogenaamde "retentionele acne" :

hierbij zijn de poriën van de talgklieren verstopt door talloze comedonen (zwarte puntjes) en microkysten. In dat geval is het noodzakelijkde huid dermatologisch te reinigen. Ik maak daartoe een kleine sneetje (pijnloos) aan het huidoppervlak om vervolgens de zwarte puntjes en microkysten te evacueren. Dit maakt de behandeling nog doeltreffender.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles