3 vragen aan een expert

JEUKENDE HOOFDHUID: DE OORZAAK EN OPLOSSING

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_3questions_default.jpg

Heeft u last van een jeukende hoofdhuid? Eczeem of huiduitslag kan de oorzaak zijn volgens één van onze deskundige dermatologen. Lees verder voor advies.

Wat doet u als een patiënt klaagt over een jeukende hoofdhuid?

Eerst onderzoek ik de patiënt om te zien of er geen sprake is van seborroïsch eczeem of psoriasis.

Dit zijn twee veelvoorkomende aandoeningen die een jeukende hoofdhuid veroorzaken. Bij seborroïsch eczeem, beter bekend als roos, ziet de hoofdhuid er rood uit en schilfert de hoofdhuid af. Dit type eczeem kenmerkt zich door een milde ontsteking die jeuk op de hoofdhuid geeft en een schilfering die zich meestal uit in fijne, witte schilfers. Deze schilfers zitten niet vast op de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid is te herkennen aan witte schilfers die vrij vast zitten op de hoofdhuid en flinke jeuk kunnen geven. Meestal zien we echter gewone, fijne klevende schilfertjes en een licht rode hoofdhuid. Dit kan vaak wijzen op irritatie door producten. Ook bestaat er nog de mogelijkheid van luizen! Ik ga dan systematisch na of er zich geen neten op de hoofdhuid bevinden.

Als er geen sprake blijkt te zijn van een echte aandoening, hoe kan de jeuk dan worden verklaard?

De jeuk op de hoofdhuid kan ook veroorzaakt worden door een globale gevoelige huid.

Ik vraag mijn patiënten hoe vaak ze hun haar wassen en welk soort shampoo ze gebruiken. Te vaak wassen, met onaangepaste shampoos waar veel irriterende en chemische middelen in zitten, kan leiden tot een chronische irritatie die jeuk veroorzaakt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: door te krabben neemt de ontsteking toe, maar vervolgens ook weer de jeuk. Door bovendien het haar op een te hoge temperatuur te drogen kan door de warmte een nieuwe agressie voor de hoofdhuid ontstaan. En ook de invloed van stress is niet te onderschatten. Door stress komt er meer melkzuur in uw transpiratie terecht en dit irriteert de hoofdhuid nog verder wat aanzet tot extra krabben.

Wat is uw advies tegen een jeukende hoofdhuid?

Eerst en vooral moet de oorzaak van jeuk op de hoofdhuid worden behandeld.

Er bestaan diverse doeltreffende behandelingen voor de aandoeningen tegen een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid Als het gaat om een externe irritatie, dan leg ik de patiënt uit dat het belangrijk is een zachte shampoo te gebruiken, die goed uit te spoelen en zeker niet dagelijks keratolytische shampoos (anti-roos, met ontschilferend effect) te gebruiken. Er bestaan ook conditioners om een gevoelige hoofdhuid na het wassen te kalmeren. Verder moet het borstelen of kammen van het haar met zachte hand gebeuren. Iets aan stress doen is een stuk moeilijker, maar vaak kan het feit dat men zich ervan bewust is, al helpen. De vicieuze cirkel van het krabben proberen te doorbreken is moeilijk, maar als dit is gelukt, zult u zien dat dit de conditie van uw hoofdhuid ook al ten goede komt en de speciale shampoos tegen jeuk en schilfers op de hoofdhuid beter hun werk kunnen doen.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles