Achtergrondinformatie

Wat is Psoriasis?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Psoriasis is een chronische huidontsteking. Bij mensen die er erfelijke aanleg voor hebben, kan psoriasis onder invloed van diverse factoren opduiken.
Deze aandoening, waarbij de huid grote rode plekken vertoont, wordt behandeld met crèmes, lichttherapie of thermale kuren.

Symptomen

Psoriasis symptomen uiten zich als rode plekken, vooral op de knieën, hoofdhuid en de ellebogen

Psoriasis is een chronische huidaandoening die diverse vormen kan aannemen. Meestal gaat het om scherp omlijnde rode plekken die ruw aanvoelen. Op die ronde of ovale plekken zitten allemaal witachtige velletjes  of "schubjes". Deze verschijnselen kunnen van geval tot geval sterk in grootte en aantal verschillen. Psoriasis kan op elke leeftijd opduiken. De symptomen doen zich vooral voor op de zones die blootstaan aan wrijving: de knieën, de ellebogen, de navelstreek en de lendenzone. Maar ook op de hoofdhuid, handen en voeten, de nagels en de slijmvliezen.

Oorzaken

Versnelde vernieuwing van de huidcellen

Over de precieze oorzaak van psoriasis tast men nog in het duister.
Feit is wel dat psoriasis bij mensen die er aanleg voor hebben opduikt onder invloed van diverse factoren: 

  • stress

  • oververmoeidheid

  • psychologische shock

  • wrijving van kleding over de huid

  • bepaalde geneesmiddelen

  • een infectie (rinofaryngitis, keelontsteking,.. )

Psoriasis is in feite het gevolg van een chronische ontsteking. Deze ontsteking, die te herkennen is aan de aanwezigheid van T-lymfocyten, doet de celvernieuwing sneller verlopen. Hierbij slaat de productie van epidermale cellen, de keratinocyten, op hol. In plaats van de normale 28 dagen, doorlopen deze keratinocyten het traject van de basale laag naar de hoornlaag van de epidermis in amper 3 à 4 dagen. Hierdoor kunnen de cellen niet correct worden afgevoerd aan het huidoppervlak en hopen ze zich op. Zo vormen zich rode, schilferende plekken. Soms vallen die niet zo erg op, maar in andere gevallen zijn ze dan weer bijzonder ontsierend.

Behandelingen

De belangrijkste behandelingen tegen psoriasis zijn crème/zalf tegen psoriasis, lichttherapie, en thermale kuren...

De crèmes, zalven en lotions die de dermatoloog voorschrijft bij psoriasis werken ontstekingsremmend. Ze helpen bovendien tegen de schilfers en maken de ruwe huid gladder. Hydraterende crèmes zijn verder ook doeltreffend tegen de jeuk. Ook lichttherapie is aangewezen voor de behandeling van psoriasis. Het komt er hierbij op neer dat de patiënt wordt blootgesteld aan UVA-, UVB- of laserstralen om de aanmaak van huidcellen te vertragen. Geneesmiddelen in de vorm van tabletten of capsules worden gegeven bij ernstige vormen van psoriasis. Tot slot is er nog een ander soort behandeling die nuttig is gebleken: de thermale kuur. Thermaal water bezit immers wondhelende en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor worden de plekken verzacht en zelfs genezen.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw dermatoloog.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles